Wetenschap en Realistische Meningsvorming

24 11 2007

Inzoomen maar

En weer uitzoomen

Vrije Energie – The Joe Cell

H2O

apekolder

Er broeit iets moois in Kyoto!

 Robotika

Het japanse bedrijf ZPM brengt de humanoid robot NUVO  op de markt 

 

 

 

 

 

 

 

 

robot.jpg

Nuvo is 39 cm hoog, kan dansen, lopen, vallen en weer opstaan en reageren op gesproken commandos als naar rechts en opstaan. Nuvo is er niet alleen om mensen te entertainen, het robotmannetje kan ook zijn nut bewijzen bij het beveiligen van een huis. De robot beschikt namelijk over een digitale camera in zijn hoofd en kan gekoppeld worden aan een mobiele telefoon. Een huiseigenaar kan vervolgens op afstand zijn woning in de gaten houden door de ogen van Nuvo. Fabrikant ZMP zegt Nuvo voorlopig alleen op de Japanse markt aan te bieden. De robot is vanaf april verkrijgbaar vanaf 4200 euro. Een geliktere uitvoering van Nuvo, in Japanse stijl, is verkrijgbaar voor ruim 2000 euro meer.

 

Bestel Nuvo

 

Taal sterft uit door ruzie laatste sprekers

De eigen taal van een dorp in het zuiden van Mexico dreigt volledig uit te sterven. De laatste twee sprekers van de taal hebben ruzie en zeggen geen woord meer tegen elkaar.

Doordat de twee bejaarde mannen van het dorp Ayapan in de provincie Tabasco niet meer on speaking terms zijn, wordt hun variant van de Zoquetaal niet meer gesproken. Het is een dramatische illustratie van de benarde positie waarin de talen van de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Mexico verkeren, aldus Fernando Nava, hoofd van het Mexicaanse Instituut voor Oorspronkelijke Talen.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Acties

Informatie

3 responses

5 12 2007
pozzebocken

‘Geheugen chimpansee beter dan mens’

Japanners onderzoeken fotografisch geheugen

Het geheugen van jonge chimpansees is soms superieur aan dat van volwassen mensen. Dat is de enigszins ontstellende conclusie van Japanse onderzoekers vandaag in een wetenschappelijk artikel in het blad
Current Biology.

Jonge chimps blijken over een fenomenaal fotografisch geheugen te beschikken, waardoor ze moeiteloos universiteitsstudenten kunnen verslaan in een testje waarbij de opdracht was de plaats van getallen op een computerscherm te onthouden.
In het primatenonderzoeksinstituut van de universiteit van Kyoto werken gedragsbiologen al jaren aan een programma om chimpansees symbolentaal bij te brengen. De vrouwelijke chimp Ai kent behalve enkele tientallen karakters van het Japanse kanjischrift ook de Arabische cijfers een tot en met negen. Ze kent hiervan de betekenis en de volgorde. Dagelijks doet zij testjes op een aanraakgevoelig computerscherm.

Talent
Zes jaar geleden, begon haar zoontje Ayumu op een leeftijd van tien maanden, spontaan met haar mee te doen. Hij sprong plotseling op en raakte het Japanse karakter voor ‘bruin’ aan. Vervolgens koos hij het juiste hij het juiste vlakje uit een roze en een bruin vierkantje op het scherm om zijn beloning in ontvangst te nemen. De onderzoekers waren stomverbaasd.
Sindsdien heeft Ayumu zijn talenten verder uitgebreid, tot dat hij op vijfjarige leeftijd hij niet alleen zijn moeder versloeg in geheugenproefjes, maar ook menselijke vrijwilligers.

Onderzoek
Sana Inoue en Tetsuro Matsuzawa van het primatenonderzoeksinstituut van de universiteit van Kyoto ontwierpen een testje waarbij proefpersonen de positie van de getallen 1 tot en met 9 op een beeldscherm moesten onthouden. De getallen veranderden vervolgens in witte vierkantjes en de proefpersonen moesten deze in de juiste oplopende volgorde aanraken.
Op videofilms van het experiment is te zien dat Ayumu de taak bijna achteloos uitvoert. Hij ziet in één oogopslag wat de getalvolgorde is. Menselijke proefpersonen zijn langzamer en gaan soms aarzelen bij het uitvoeren van de taak.
De onderzoekers testten aap en mens in drie rondes waarbij de getallen steeds korter in beeld waren, respectievelijk 650, 430 en 210 milliseconden. Die laatste tijd is zo kort dat mensen geen tijd hebben hun ogen te bewegen over de nummers. De negen studenten die het testje deden presteerden steeds slechter naarmate de kijktijd korter werd. Dat gold ook voor Ai.
Fotografisch geheugen
Maar Ayumu maakte het niets uit; hij bleef even goed. Dat betekent volgens de onderzoekers dat hij het beeld in één oogopslag in zijn werkgeheugen kon zetten. Met ander woorden: hij beschikt over een fotografisch geheugen. Volgens de onderzoekers komt dat overeen met de waarneming bij mensen dat veel jonge kinderen een goed fotografisch geheugen hebben. Het is een vaardigheid zij naarmate ze ouder worden weer verliezen. Mogelijk geldt dat ook voor Ayumu.

6 01 2008
pozzebocken

Stan Meyer werd vergiftigd in een restaurant en terwijl hij dood neer viel stalen agenten van de Bush/Saudi clan al zijn documenten in zijn atelier in zijn nochthans zwaar beveiligde huis… Triestig verhaal voor onze mooie blauwe planeet aarde. Hij is niet de enige die dit lot onderging. Het lijkt op de kerk die ook 300 jaar lang de vooruitgang tegen hield door te blijven beweren dat de aarde plat is en Galilei in de gevangenis stak die ontdekte dat de aarde rond is.

24 01 2008
Prins 9

België komt sperma tekort
Uitgegeven: 24 januari 2008 13:35

BRUSSEL – Vruchtbaarheidscentra in België kampen met een tekort aan donorsperma. Meerdere centra hebben inmiddels een wachtlijst opgesteld voor vrouwen die een behandeling willen. De Amsterdamse psycho-realistiese carnavalsbeweging De Pozzebocken wordt al door de Universiteit van Leuven in stelling gebracht om de eerste nood in Aalst te ledigen.

Het tekort aan sperma is ontstaan door nieuwe wetgeving. Die stelde dat een donor met zijn zaad nog maar hooguit zes vrouwen mag bevruchten.
De Belgische centra voor kunstmatige bevruchting willen nu sperma aankopen in het buitenland. Ze beginnen ook wervingscampagnes, meldde de Vlaamse omroep VRT donderdag. De Pozzebocken melden het signaalreeds te hebben opgepikt en verwerkt in het tourschema voor 2008.

(c) ANP

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: