Offisjeele nominatie

26 01 2008

Graag wil ik voordragen als aspirant erelid; Jérôme Kerviel  van Société Générale. Sinds vandaag geldt Jérôme Kerviel als de ‘nieuwe Nick Leeson’, die erin slaagde 4,9 miljard euro zoek te maken bij Société Générale.

jerome.jpg  button.jpg

 

De man van 5 miljard: 

Jérôme Kerviel (31)

Handelaar in futures.

Achtergrond: Megafraude

Raad van bestuur van De Pozzbank 

Verklaring: “Ik handelde alleen”

‘Hij was een genius in fraude’ stelt Christian Noyer, president van de Franse centrale bank. Kerviel is spoorloos, sinds op maandag de beurzen wereldwijd forse verliezen boekten ten gevolge van de Amerikaanse kredietcrisis. Société Générale wil officieel niet bevestigen dat hij ook daadwerkelijk de dader van de miljardenverliezen is. Maar inmiddels is zijn naam wel door talrijke bronnen binnen de bank bevestigd. Ook is zijn foto bekend.

Kerviel heeft gestudeerd aan de universiteit van Nantes en Lyon. hij wordt omschreven als een rustige man, die sinds het begin van deze eeuw voor Société Générale werkte. Volgens bronnen die de Franse media aanhaalt was ‘hij een teruggetrokken iemand’. Anderen omschrijven hem daarentegen als iemand die er uitzag als Tom Cruise, die een wat moeilijke relatie had met zijn meerderen. Ook wijst de pers erop dat hij problemen had gehad in familiaire kring en dat zijn vriendin het recent had uitgemaakt. Kerviel woonde in de rijke Parijse voorstad Neuilly.

Kerviel handelde in termijncontracten op Europese beursindices zoals de Eurostoxx 50, de Duitse DAX-index en de Franse CAC-40 index. Daarbij gaat het om afspraken om in de toekomst een beursindex te kopen of verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Voor de koper geldt dat een tussentijdse stijging van de index winst oplevert, een daling zorgt voor verlies.

In de termijnhandel moeten handelaren bij tussentijdse verliezen geldbedragen bijstorten ter dekking, de zogenoemde margeverplichting. Onduidelijk is hoe Kerviel ongemerkt deze margeverplichting heeft ontdoken, toen zijn verliezen in de miljarden begonnen te lopen. Banken hanteren strikte limieten voor de bedragen waarmee handelaren risico’s mogen nemen.

Tegenover The Wall Street Journal verklaarden bestuurders van Société Générale donderdag dat Kerviel sinds 2007 een systeem had opgezet waarbij hij, in de computersystemen van de bank, tegenover echte transacties telkens fictieve aan- en verkopen plaatste.
 

Afschrijvingen

Naast fraude ter hoogte van € 5 mrd, moet de bank voor € 2,05 mrd afschrijven als gevolg van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. De winst zal daardoor met meer dan 80% dalen in 2007.

Het gaat om een van de grootste fraudegevallen in de geschiedenis. Veel groter dan geruchtmakende fraude door Nick Leeson in 1995 die uiteindelijk het einde van de Barings Bank betekende. Bouton heeft zijn ontslag aangeboden, maar de raad van commissarissen heeft hem gevraagd aan te blijven.

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

26 01 2008
#2

hahaha helemaal mee eens, met vlag en wimpel, briljanten eikenloof & zwaarden
31 jaar en gokken met 50 MIl en er uiteindelijk 5 verliezen, en dat alles het
resultaat van handelingen gedaan alleen dit jaar, in 3 weken dus… wow

stel dat ie gewonnen had, hoeveel had ie wel niet binnen kunnen harken ??

#2

27 01 2008
pozzebocken

(advertentie)

lees De Polonaise – nationaal realisties geschrift

Met: Bobby Fisher – PozzebockenRacing – The Secret Rulers Of The World

nu op De Pozzebocken (g)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: