Carnaval 2108

1 03 2008

Den HAAG – Om het internationale carnaval te behouden voor de toekomst, kunnen zaden van verenigingsleden vanaf dinsdag worden opgeslagen in een zogeheten internationale genenbank op Spitsbergen.

geertkopie.jpg                189831_962_1204188772986-800px-global-seed-vault_0844_inngansparti_kunst_f_mari_tefre.jpg

Van onze verslaggever

.

Uit Nederland zijn inmiddels  monsters van onder meer PP 2, PP 3 , PP VIII, PP 9, PP 10, PP 12/5, PP XIII en, in een eerder stadium ingevroren materiaal van, PP V onderweg naar Spitsbergen, meldde het ministerie van realisme maandag. De internationale genenbank is een initiatief van Noorwegen, dat andere landen uitnodigt materiaal naar Spitsbergen te brengen. Bij een temperatuur van min 18 graden Celsius kunnen daar ongeveer twee triljard zaden worden opgeslagen.

.

Permafrost

.

Zelfs als de stroom uitvalt, komt de opslag niet in gevaar, aangezien de permafrost ervoor zorgt dat de zaden behouden blijven. De genenbank bevindt zich twintig meter boven de zeespiegel en 120 meter diep in een berg. Door de zaden voor lange tijd op te slaan, kan de verscheidenheid aan verenigingen behouden blijven. En dat is de basis van de toekomstige carnavalsviering, aldus het Nederlandse ministerie van Internatinaal Realisme.

Het ministerie wijst erop dat diversiteit van de zaden belangrijk is met het oog op bijvoorbeeld de voorspelde klimaatveranderingen. “Aanpassing van voortplantingszaden aan klimaatveranderingen en de ontwikkeling van rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen zullen nodig zijn om de groeiende wereldbevolking van voldoende genetisch representatieve Prinsen te kunnen voorzien.”

Monsters

Nederland is na de Verenigde Staten de tweede exporteur van veredelingsproducten. De Nederlandse genenbank is ondergebracht in Wageningen in het Centrum voor Realistische Genetische Bronnen Nederland (CRGN) waar 25.000 verschillende monsters van 25 verschillende carnavalsverenigingen zijn opgeslagen. Deze genenbank is er niet alleen om het cultureel erfgoed te behouden, maar ook om monsters uit te geven voor onderzoek of vermeerdering. 

december-2007-184.jpg

Via een speciaal fokprogramma kunnen in geval van nood binnen drie weken 14 volledig geslachtsrijpe Prinsen worden gereconstrueerd, een prestatie van wereldformaat!

Advertenties

Acties

Informatie

One response

3 03 2008
#2

waar moet ik t inleveren?

//2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




%d bloggers liken dit: