Neurotica optima forma

13 04 2008

Blogneurose

Met het begrip blogneurose wordt het op een dwangmatige wijze bijhouden van een eigen weblog aangeduid, hoewel het begrip ook betrekking kan hebben op het bekijken van en reageren op weblogs die door anderen worden bijgehouden.

De persoon waarop het begrip blogneurose betrekking lijkt te hebben, voelt zich gedwongen veelal dagelijks posts te plaatsen op het eigen weblog, of om met grote regelmatigheid reacties achter te laten op weblogs van anderen. Een neurose is in de psychoanalytische theorie een ineffectieve structurele manier van omgaan met problemen.

In voorkomende gevallen is er sprake van, dat het weblog de betekenis krijgt van een essentieel onderdeel van de persoonlijkheid. Op het weblog komt in veel gevallen een aspect van de persoonlijkheid naar buiten in de vorm van een alter ego. Indien er sprake van is dat een patiënt niet in staat, of in de gelegenheid is tot het dagelijkse plaatsen van posts op het weblog en daardoor in een psychische crisis raakt, of dreigt te raken, dan spreekt men in toenemende mate van een blogneurose. Daarnaast kan het ook zijn dat een patiënt door een te grote openheid op het weblog over persoonlijke aangelegenheden, in confict raakt met de eigen vrienden- of familiekring.

De blogneurose lijkt vooralsnog te vallen in de categorie dwanggedrag (dwangneurosen).

Het is duidelijk dat een blogneurose zonder meer aangemerkt kan worden als verslaving, zoals de verslaving aan carnaval, gokken, chatten via internet, youporn of gameverslaving, als voorbeelden van verslaving aan gewoonten.

 

Advertenties

Acties

Informatie

2 responses

14 04 2008
pozzebocken

I love blogneurose

PP 1

19 06 2008
Rosetta Moore

precreative unsublimated hookman intorsion ungainly exauguration cribber immanity
Holton Marine Ltd
http://www.dws.org/sousa/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: