“En nu onze fietsen terug!”

30 06 2008
Nederland verdiend Europees kampioen
Gepubliceerd op maandag 30 juni 2008
>‘Wij zijn gewoon beter dan Duitsland, dat mag ook wel eens gezegd worden.’ De Nederlandse bondscoach M. v Basten staat bekend om zijn gewaagde uitspraken, waarmee hij vooraf de tegenstander het eerste tikje wil geven. Vaak zijn ze wat ongenuanceerd, maar dit keer kreeg hij gelijk. Het ijzersterke middenveld en vloeiende combinatiespel van Nederland  maakte het verschil in de finale van het EK. Nederland  won met 3-2 o.a.  door een wonderlijk doelpunt van Van de Sar  en mag zich de terechte Europees kampioen noemen.

Algemeen heerste de opvatting dat de winst op Duitsland niet zomaar revanche betekende voor de verloren WK-finale van 1974, maar niets minder dan genoegdoening voor het groot onrecht Nederland en Oranje toen werd aangedaan. Maar ook het herhaaldelijk bekijken van die finale op Eurosport levert daarvoor geen bewijs. Oranje mag dan in 1974 het beste (en hardste) voetbal van het toernooi hebben gespeeld, het was daarmee nog geen winnaar. De bevrijding van dit lang gekoesterde nationale trauma werd 24 jaar later kernachtig samengevat op het spandoek

‘De Endsieg is de onze, en nu, onze fietsen terug!”

Ja, het zat heel diep. Voor radioverlaggever Jack van Gelder kwam de bevrijding toen hij in hysterische vreugde talloze malen ‘Marco van Basten’ in zijn microfoon kon brullen. Weinig subtiel ook was de toen gesignaleerde kreet ‘Von Holland lernen, heisst siegen lernen’, als variant op een nazi-slogan. En een elegante, zij het grammaticaal niet helemaal corecte vorm van Schadenfreude stond op een snelwegviaduct bij de Duitse grens te lezen: ‘Und jetzt fahren Sie in das Land des Europameister’. De Duitsers zelf begrepen er intussen weinig van, behalve dat het ook met de oorlog te maken had en ze er dus beter het zwijgen toe deden. Iets met gestolen fietsen, of David en Goaliath.

Anti-Duitse sentimenten en vooroordelen waren toen ook onder verslaggevers en journalisten bon ton, en werden terloops gespuid ten teken dat men aan de ‘goede’ kant stond en verdere uitleg overbodig was. Het negatieve Duitsland-beeld en de aperte, zelfgenoegzame onkunde over onze oosterburen werden ten slotte zó manifest dat het schade toebracht aan onze betrekkingen met Duitsland. Een Clingendael-rapport bracht het malheur onder jongeren in kaart, waarna in Amsterdam het Duitsland-instituut werd opgericht, het was nog lang onrustig opde Amsterdamse grachten.

Advertenties

Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: