Nieuwe oersoort ontdekt

15 01 2009

Weinig natuurgebieden zijn zo intensief door biologen onderzocht als de Galápagos-eilanden ten westen van Ecuador. Toch is daar nu een nieuwe soort ontdekt: De Pozzaurus Erectus. Deze tweevoeter is in 1986 voor het eerst gezien en nooit wetenschappelijk beschreven. Het blijkt een aparte soort te zijn die genetisch sterk verschilt van andere dieren in de archipel.

De pozzaurussen die op een vulkaan leven, kunnen volgens biologen direct worden bijgeschreven als ernstig bedreigde diersoort, zo klein is hun leefgebied en zo nietig lijkt hun aantal.

pozzaurus2

Foto : NRD

De Pozzaurus leeft al minstens enkele miljoenen in totale harmonie met zijn omgeving. Er zijn tot op heden geen natuurlijke vijanden van deze dieren bekend. De enige bedreiging voor de soort is dan ook overgewicht, met alle kwalen die daarvan het gevolg zijn. In de 11 magen van het prehistorische dier wordt een soort bier van zeer hoge gisting gebrouwen. Tijdens de winterperiode, waarbij de Pozzaurus nauwelijks nog beweegt, verbruikt deze enkele honderden liters van dit brouwsel. Het voor deze soort karakteristieke heen en weer bewegen van het ene been op het andere is in Nederland ook wel bekend als “sjunkelen’ . 

De laatste jaren loopt de soort in aantal iets terug door verdrijving uit de oerbossen door de oorspronkelijke bewoners van de Galápagos eilanden, de “Rouwvoet Indianen” die de dieren zien als onrein. Gelukkig voor de Pozzaurussen mag deze stam omwille van hun geloofsovertuiging niet doden. Hierdoor belanden de Pozzaurussen in de grote steden waar ze door stress hun winterperiode drastisch moeten verkorten tot drie dagen. Het WNRF fonds gaat zich in 2009 actief inzetten voor het behoud van deze unieke diersoort.

Advertenties

Acties

Informatie

One response

15 01 2009
#2

3 dagen en dan weer n jaar uitrustten, maar kheb er weel zin an

//2

http://www.nu.nl/algemeen/1899985/naakte-man-met-rauwe-forel-mishandelt-schoenenverkoper.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: